#decemberglutenvrij: glutenvrije St. Lucia broodjes

Vandaag is het mijn beurt om het stokje over te nemen van Annemiek Nauta, die gisteren over glutenvrije kerstdesserts schreef.

In #decemberglutenvrij tellen we samen glutenvrij af naar kerst met een glutenvrije adventskalender. Daarbij komen alle decemberfeesten voorbij en ik wil vandaag aandacht besteden aan een minder bekend decemberfeest.

Vandaag is het namelijk 13 december: St Lucia. Als je de tv serie Kerst Met Linus of de kerstfilm van Casper en Emma hebt gezien ben je misschien wel bekend met dit feest wat vooral in het noordelijk deel van  Europa wordt gevierd.

Sint Lucia wordt gevierd op 13 december, de dag die voor de invoer van de huidige kalender werd beschouwd als de korste dag. Halverwege de Advent kodigt Lucia de geboorte van het licht aan. Na haar komst worden de dagen weer langer. […] Tjidens het Luciafeest s een van de kinderen als Lucia verkleed in een lange witte jurk met een rode sjerp en een krans met kaarsen op het hoofd. Vroeg in de morgen wekt zij haar ouders met het Lucialied en brengt hen een verwarmende drank en broodjes in de kleur van de zon”
Bron: Het Hele Jaarfeesten van Lisa Wade en Daan Rot

St Lucia retake by 480

Mijn dochter gaat naar de vrijeschool en bij alle jaarfeesten is het iedere keer weer uitzoeken wat ik weer glutenvrij moet bakken: een drakenbrood met Sint Michaël, pannenkoeken met Sint Maarten, pepernoten met Sinterklaas natuurlijk, sterrenkoekjes met Advent en ga zo maar door. Nu wordt Sint Lucia niet gevierd op de basisschool van mijn  dochter (december is al druk genoeg met Sinterklaas, Advent en Kerst) maar Sint Lucia is wel een feest wat in de traditie van de jaarfeesten past. Dus wilde ik graag een recept delen van glutenvrije Luciabroodjes, de broodjes in de kleur van de zon.

Graag had  ik foto’s getoond van mijn geweldig goed gelukte broodjes, maar ze zijn wel redelijk mislukt. Toch ga ik het recept hier delen, want ik weet wel waardoor het fout is gegaan (denk ik). Het recept wat ik had gevonden, noemde zowel gram/ml als “cup” eenheden aan, en die heb ik door elkaar heen gebruikt. En toen bleek mijn “cup” maatlepel veel minder gram te bevatten dan het recept voorschreef. Ja, en hoeveel meel moet er dan nog extra bij? Juist toen deed ik er weer teveel bij… enfin. Mislukt. Maar hierbij het recept vertaal en alleen in gram/ml. Het recept is oorspronkelijk dus van The Curious Baker.

Voor 12 glutenvrije Sint Lucia Broodjes:

  • 75gr boter
  • 300 ml volle melk
  • 50ml griekes yoghurt
  • 1/2 tl zout
  • 1 1/2 tl gist
  • 2 tl Fiberhusk
  • 2 eieren bij kamer temperatuur
  • 0.5gr saffraan verdeeld in  twee delen van 0.25 gram en 0.25 gram
  • 120gr kristalsuiker
  • 480g glutenvrije bloem, ik gebruikte Schär mix C

Breng de melk aan de kook tot dat het stoomt en laat het afkoelen naar lauw warm. Voeg een deel van 0,25 gram saffraan toe. (Plet eventueel de draadjes tot poeder eerst) Laat het een nacht staan.

De volgende dag meng 385 gram bloem met de gist. Maak een kommetje in het midden van de kom. Giet hier in de melk, eieren, griekse yoghurt. Nu heeft het oorspronkelijke recept niet genoemd wanneer het boter erbij moet, maar als ik andere recepten lees, moet nu ook het boter erbij. Deze moet eerst gesmolten worden.

Meng tot het glad en plakkerig is. Voer de Fiberhusk erbij en meng nog een keer.

Doe het in een ingevette kom en bedek het met vershoudfolie en laat het een uur rijzen.

Daarna voeg je de resterende bloem, de suiker , zout toe en meng tot het glad en elastisch is. Voeg dan de rest van de saffraan toe. En kneed goed door.

Verdeel het deeg in 12 ballen en bedek de delen met vershoudfolie tijdens het rollen zodat de niet uitdrogen. Neem steeds 1 bal en rol het in een wordt van 30 cm en rol een einde naar het midden en daarna de andere einde zodat het een S-vorm wordt. Stop een rozijn in de opgekrulde deel van de S.

Nadat ze gevormd zijn leg ze op het bakpapier en laat ze nog een uur rijzen. (ik dekte ze in dit uur nogmaals af, tegen uitdroging) Verwarm de oven voor tot 200C. Bak ze in 15 minuten goudbruin.

Saint-Lucia-buns-Christmas-angel-candle-wreath-childrensart-dot-info

Ik hoop dat bij jullie de broodjes wel beter lukken dan bij mij 😉 laten jullie weten als jullie aan de slag gaan? Tag me op instagram: @glutenvrij_en_wij

Morgen mag lieve Gerda Hobert het volgende deurtje van de kalender openen op haar blog: Glutenvrij hoort erbij. 

#decemberglutenvrij

Ontwerp #decemberglutenvrij log is van Bakers en Fakers.

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. mirjamholleman schreef:

    Tjonge, nog meer feesten dan op een normale school…. Gelukkig heeft ze zo’n lieve moeder, die leuke recepten uitzoekt en uitprobeert. En dat er dan eens iets mislukt, ach…
    Wat heeft ze nu mee naar school gekregen?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s