Glutenvrij en vegetarisch eten

Wij keken thuis laatst in een week de documentaires Vleesverlangen en Cowspiracy en kwamen tot de conclusie: wij willen geen vlees meer eten.

Waarom? Wij proberen in ons dagelijks leven al best duurzaam te leven: doen veel op de fiets, hebben een zonneboiler en zonnepanelen, letten op ons waterverbruik. Maar Cowspiracy opende echt onze ogen: hoe groot de impact van de vleesindustrie is op het milieu. Dat je met het eten van een hamburger meer water verspild dan twee maanden douchen bijvoorbeeld. We zouden allemaal vandaag kunnen stoppen met autorijden maar dan nog zou de CO2 uitstoot blijven stijgen door de vleesindustrie. Na de documentaire eigenlijk waren we toen om: geen vlees meer eten.

cowspiracy glutenvrij vegetarisch eten

De komende tijd wil ik jullie mee nemen in onze reis naar vegetarisch eten. Wij gaan niet in een klap geen vlees eten maar doen dit in stappen: eerst willen we geen vlees maar wel vis eten bijvoorbeeld. Er ligt natuurlijk ook gewoon nog vlees in de vriezer wat we op “moeten” eten dus het wordt echt afbouwen.

Het brengt echt uitdagingen met zich mee:
– Met het glutenvrije dieet moet al goed kijken wat je eet om bijvoorbeeld toch voldoende vezels en vitamines binnen te krijgen. Ieder jaar bij mijn controles bij de MDL arts worden deze waarden ook geprikt en gelukkig heb ik geen tekorten. Maar geen vlees erbij eten geeft toch weer een uitdaging: hoe gaan wij dit vervangen zonder tekorten op te lopen?
– Hoe gaan we om met de kinderen? Zij zijn in de groei, een eet glutenvrij de ander niet. Ik wil ze het niet opdringen, ze niets te kort doen. Hierover zullen we goed moeten nadenken.  En daarnaast zijn het ook kinderen, ze hebben ieder een “lust ik niet fase” een bord vol salade bijvoorbeeld daar maak je ze niet blij mee.
– Hoe ga je om met glutenvrije vleesvervangers? De meeste vleesvervangers die je in de supermarkt koopt zijn niet glutenvrij, dus dat is een uitdaging. Gelukkig aten we al vaak gerechten zoals risotto en pasta’s, niet vaak vlees-aardappelen-groente dus dat maakt het wel makkelijker. Ik wil jullie meenemen in mijn zoektocht naar goede glutenvrije vleesvervangers en recepten om ze zelf te maken.
– Kookinspiratie: ik zal veel nieuwe recepten moeten vinden en bedenken zonder vlees. Al kunnen we sommige klassieker hier in huis: chili con carne en risotto makkelijk zonder vlees gaan maken. Maar toch het blijft een uitdaging

Wil je meer info over de documentaires dan kun je hier kijken:

  • De Groene Meisjes schreven een goede en duidelijke recensie over Cowspiracy, je kan het hier nalezen.
  • De website van Cowspiracy zelf natuurlijk.
  • Heb je Netflix? Dan kun je daar Cowspiracy kijken en zelf je oordeel vormen.
  • Hier kun je alles lezen over Vleesverlangen.

Eet jij ook glutenvrij en vegetarisch? Wat zijn je ervaringen en waar haal jij je kookinspiratie vandaan? Laat het me weten in de comments!

6 reacties Voeg uw reactie toe

  1. mirjamholleman schreef:

    Mijn broertje is vegetarisch vanaf zijn 5e. Thuis werd er dus voornamelijk vegetarisch gegeten. Toen ik samen ging wonen met Erik, deed vlees langzaam weer zijn intrede. Nu eten we weer bijna elke dag vlees…. Tijd om weer een beetje af te bouwen! Ik ben benieuwd naar jouw zoektocht.

    Geliked door 1 persoon

    1. marietjanssen schreef:

      Wow dan was hij er al vroeg mee bezig. Hier nog niet, ze beseft nog niet waar haar vlees vandaan komt.

      Like

  2. GlutenvrijVega schreef:

    I do! Maar dat wist je al. Toen ik kort na mijn coeliakiediagnose bij de diëtiste kwam was het eerste dat ik tegen haar zei: “Ik eet al twaalf jaar geen vlees meer en daar wil ik niet weer mee moeten beginnen.” Waarop zij riep: “Dat hoef je ook helemaal niet te doen!” De opluchting!
    In oktober eet ik zestien jaar vegetarisch en vier daarvan glutenvrij-vegetarisch. Tot nu toe heb ik bij bloedonderzoek nog nooit ergens tekorten aan gehad. Het kan dus!
    Ik kook zelden van recepten en mik meestal gewoon dingen bij elkaar die me lekker lijken. Wat? Dat kan je elke dag zien @GlutenvrijVega op Twitter. In restaurants is het iets lastiger met deze combinatie, maar ik ga nog zeker twee keer per maand uiteten, dus dat lijkt me geen slechte score.

    Geliked door 1 persoon

    1. marietjanssen schreef:

      Ja je bent zeker inspiratie op Twitter 🙂 Ik heb vaak toch een soort van houvast nodig met koken qua inspiratie maar verwacht naarmate ik meer maak ik meer spontaan kan bedenken. Dankzij jou is het vega gehakt van Quorn al ingeburgerd hier 🙂

      Like

Plaats een reactie