Zelfmaken: glutenvrij klei

zelfgemaakte glutenvrij klei

De peuterspeelzaal is weer begonnen. Om de dag te beginnen wordt er op de groep van mijn dochter altijd met zoutdeeg gekneed en op donderdag en vrijdag met brooddeeg (waar een broodje mee wordt gebakken). Ik zorg bijna altijd voor glutenvrij brooddeeg voor mijn dochter maar glutenvrij zoutdeeg is mij tot nu toe niet gelukt om te maken. Dus kneedde mijn dochter altijd gewone zoutdeeg (met gluten) waarbij ik zorgde dat haar nagels kort waren en ik haar handen goed waste. Maar toch: ik wilde erg graag iets glutenvrij hebben zodat de kans op besmetting nog meer wordt uitgesloten. Via pinterest kwam ik op verschillende recepten voor glutenvrij speelklei die ik heb uitgeprobeerd. Ik heb nu een succesvolle recept die ik met jullie wil delen.

Wat heb je ervoor nodig? Maar drie ingrediënten! Maizena, baksoda en water. Je kan net zoveel maken als je wilt zolang het gaat in de volgende verhoudingen:

  • 1 deel maizena
  • 2 delen baksoda
  • 1,5 deel water

Meng de maizena en baksoda in de pan. Doe het water in de pan en verwarm en roer het geheel. Blijf roeren totdat het geheel een bal vormt. Neem van het vuur, laat het afkoelen en kneed het door.

glutenvrij klei in hand

Voor de hoeveelheid wat ik in mijn hand heb gebruikte ik 50 gram maizena, 100 gram baksoda en 75 gram water. Volgende keer maak ik de helft, voor het kneden op de peuterspeelzaal is dit erg veel. Ik heb deze klei 1,5 week gemaakt en het is nog soepel en niet droog. Het wordt bewaard in een afgesloten tupperware bakje. Je houdt wel een plaklaagje op je handen er aan over, niet storend maar wel even je handen wassen. Ik vind deze klei eigenlijk soepeler dan onze gewone glutenvrije klei.

Als optie kun je ook voedselkleuring aan de klei toevoegen, dit meng je eerst met het water voordat je deze in de pan erbij doet.

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s